fbpx

Horgeboda Gård

-Naturparadis i Åsnenområdets sista vildmark
-Naturupplevelse i Åsnens sista vildmark 
-Naturparadis i Smålands sista vildmark

Horgeboda Gård är en idyllisk gård med mycket gamla anor belägen i hjärtat av det vackra Småland. I denna trollska miljö, endast 45 minuters bilfärd från Växjö, får man en rogivande men också stimulerande vistelse.

Horgeboda Gård är privat naturvårdsområde som familjen Andersson-Oskarsson varsamt har utvecklat till ett naturparadis. Gården är belägen vid den vackra sjön Åsnen och till gården hör även en egen liten ö, Stekholmen. Omgivningarna bjuder på ett stycke storslagen natur av vildmarkskaraktär med storblockig terräng, mosaikartad lövskog med inslag av mycket gamla, grova träd och en mängd spännande mytomspunna kulturlämningar. Intressanta sevärdheter i trakten är Trollberget i Hulevik, Jättekastet i Horgenäs, Dansestenen och Matavråen i Horgeboda, Dolda fallet samt den vackra dammen vid Horgeboda kvarn, strax innan man kommer ut på väg 126.

Sjön Åsnen är Smålands tredje största sjö. Sjön är grund och har en speciell karaktär bestående av en unik "insjöskärgård" med över 1000 öar och mängder av vikar. Under 2018 beslutade Sveriges regering och riksdag att del av Åsnens unika skogs- och sjölandskap  skulle bli nationalpark. Åsnen blev därmed Sveriges 30:e nationalpark. Runt Åsnen finns ett antal vackra cykelleder och genom hela Åsnen går en kanotled. Åsnen med omgivningar är ett verkligt eldorado för fågelskådaren, sportfiskaren, kanotisten, cyklisten och naturälskaren. I Åsnen finns gott om fisk bl.a. abborre, gädda, gös och ål. I skogen finns älg, lo, rådjur, räv och vildsvin. Den fågelintresserade har stora möjligheter att få se storlom, häger, fiskgjuse, dopping och kanske t o m havsörn och kungsörn samt skogsfåglar som tjäder, orre, morkulla och massor av småfåglar. Är Du intresserad av att bada, finns fina badplatser både i Ulvö och Hulevik Du kan också njuta av en avkopplande promenad och få en stämningsfull upplevelse i naturen. I omgivningarna finns möjlighet att plocka bär och svamp. En minnesvärd naturupplevelse där hela familjen kan hitta något för alla!

Horgeboda och dess omgivningar runt Åsnen bjuder dig naturupplevelser, spännande historier från förr, inspirerande kulturhändelser och gediget hantverk.

Här kan man andas ren luft, uppleva totaltystnad och på natten blir det riktigt mörkt. Vid klart väder är därför stjärnhimmeln du kan se en fantastisk upplevelse.