fbpx

Cykling

CyklingCCykling2C

Åsnen runt/banvallsleden       visitasnen.se/outdoor/cycling/
Åsnen är en sjö som erbjuder fantastiska naturupplevelser. Bästa sättet är att ta sig fram på cykel. Man kan cykla runt hela Åsnen. Åsnen runt är ca 140 km och utgår från Alvesta.  Knappt halva sträckan är bilfri. På turistbyrån i Alvesta kan man köpa ett paket med boende, frukost och lunchpaket.  Hela rundan tar ca 4 dagar och kanske bättre att istället välja de finaste (och närmaste) delarna.
Den sträcka som vi främst vill rekommenderar är längs den gamla banvallsleden från Torne ner till Ålshult. Sträckan är ca 15 km. Här kan man ta en paus i vackra Hulevik eller vi Trollberget strax söder om orten.  Trollberget ingå i nationalparken och är en sägenomspunnen plats med mossbelupna klippblock, gångar och grottor mitt i den vackra bokskogen. Detta sägs vara den plats där trollen firar jul och här ska också finnas en undangömd skatt i guld.  Fortsätter man söderut kommer man till Ulvö och vidare till Ålshult.
Att cykla på östra sidan om Åsnen söder ut från Bjurkärr över Sirkön och Vemboö kan också rekommenderas. En naturskön bygd med slingrande vägar, lövträdsdungar och fruktodlingar.
 
Sydostleden  www.sydostleden.se
Denna lite längre tur är för den mer entusiastiske och rutinerade cyklisten. Sydostleden är en av Sveriges bästa cykelturistleder och går mellan Växjö och Simrishamn. Leden passerar genom södra Sverige från södra Småland, genom Blekinge och ner till sydöstra Skåne.  Sträckan är ca 274 km och är uppdelad i 7 etapper (Växjö-Tingsryd- Karlshamn-Mörrum-Sölvesborg-Kristianstad-Åhus-Brösarp-Simrishamn). Landskapet längs sträckan är varierat, och bjuder både på kustnära upplevelser och skogrika områden. Orterna du passerar har alla sin egen speciella karaktär. Till största delen går leden på egen cykelväg utan biltrafik, men på en del sträckor får man cykla i blandtrafik.