fbpx

Shopping

ljushusC

Ljushuset i Urshult, 21 km                  www.ljushuset.nu
Ljushuset i Urshult är en liten pittoresk ljusfabrik med tillhörande fabriksförsäljning och affär. Här kan man bl.a. köpa det speciella ”Urshultsljuset” som brinner i 120-160 timmar. De allra flesta ljusen är handgjorda. Det finns vackra handmålade ljus med många olika motiv. I affären finns det även ljusfat, servetter och presentartiklar. Om man besöker ljushuset på dagen erbjuds även möjligheten att stöpa egna ljus (grytan är alltid på).

IkeaLogoIkeaMuseumLogo

IKEA i Älmhult, 34 km                      www.ikea.se
Här byggdes det första IKEA varuhuset i världen. Den då 17-årige Ingvar Kamprad grundade företaget 1943. Förkortningen IKEA består av initialerna för Ingvar Kamprad, på sin fars gård Elmtaryd och namnet på hans socken Agunnaryd. I oktober 1958 öppnades i Älmhult Ikeas första möbelaffär. Nu har det dock det gamla varuhuset ersatts av ett modernare som invigdes 2012. 

Glasriket, 80 km                               www.glasriket.se                   
Glasriket – är namnet på ett område mellan Kalmar och Växjö där det ursprungligen fanns 16 glasbruk. Flera glasbruk kan fortfarande besökas. I glasbutikerna finns fantastiska produkter som erbjuds till kraftigt rabatterade priser men även utställningar. På museerna visar man de vackraste verk av svenska glaskonstnärer. Efter shopping kan man njuta av "Hyttsill" en fest på traditionellt sätt som serveras direkt i hyttan. ”Hyttsill” innebär en kväll av intressanta och oförglömliga upplevelser i glasriket med typisk småländsk mat. Nedan beskrivs ett par av de mest besöksvärda glasbruken.  

BergdalaSkyltCBergdalaTextC

Bergdala studioglas, 78 km                www.studioglas.se    
Bergdala glasbruk är ett av glasrikets mindre bruk som ligger i det lilla brukssamhället Bergdala. Den första hyttan byggdes här 1889. Därefter har bruket brunnit flera gången med byggts upp igen. Glasbruket är ett av få glasbruk som är byggt i trä och med brädgolv. Då nedbrända bruk oftast återuppfördes i sten. Efter branden 1981 byggdes den nya hyttan upp och är idag en av glasrikets modernaste.Glasbruket är mest känt för sina produkter i klarglas med en blå rand överst. 

MlersHouseC MlersGlasC                                                                         

Målerås, 103 km                             www.matsjonasson.com
Samhället Målerås ligger i en skogrik bygd. Uttrycket "i mörkaste Småland" beskriver väl trakterna runt Målerås. Bruket är ett lite annorlunda glasbruk som grundades 1890 med tillverkning av munblåst fönsterglas. Idag är dock inriktningen en helt annan och produkterna av högkvalitativ kristall är välkända i hela världen.   Formgivaren Mats Jonasson har i över 30 år satt sin unika prägel på glasbruket. Den 29 januari 1981 signerades här ett historiskt kontrakt då 15 hantverkare inklusive Mats Jonasson, med stöd av ortsborna köpte bruket från Kosta Glasbruk. Av byns 250 invånare investerade 80 i bruket. Sedan den blygsamma nystarten 1981 har företaget utvecklats och är idag Sveriges största privatägda glasbruk. 

KostaOutletCKostaBodaShop

Kosta Outlet, 80 km              www.kostaoutlet.se  
Kosta Outlet-glas försäljning och fabriksförsäljning av märkesvaror. På Kosta Outlet finns det mesta, 20 000 m2 shopping av kvalitetsvaror – hundratals välkända varumärken. Inom mode erbjuds kläder, skor och sportutrustning från världsledande märken. Outleten har även butiker med inredning och design, glas och porslin, böcker och blommor. Dessutom kan Du besöka den unika glasbruksmiljön i anslutning till Kosta Outlet och förundras över ett urgammalt hantverk med världsberömmelse!